HOMEPARTY MED GUDRUN SCHYMAN

PRESSMEDDELANDE 2016-10-10

F! Gävle bjuder in till feministiskt homeparty med Gudrun Schyman

Under 10-13 oktober kommer Gudrun Schyman att besöka tio orter i Gävleborgs län, Södermanlands län, Uppsala län, samt Jämtlands län för att tillsammans med lokala F!föreningar genomföra elva feministiska homepartyn.

I Gävleborgs län hålls föreläsningar i Gävle, Hudiksvall och Bollnäs. Tisdag den 11 oktober är det Gävles tur.

– Senast Gudrun var här på homeparty var i februari 2014, då i en kvarterslokal på Nordost. Det blev fullsatt trots att det inte var utannonserat offentligt, och mycket uppskattat av besökarna. Den här gången är föreläsningen öppen för allmänheten och kommer att äga rum på Rack´n´Roll, säger Ida Nyström, ordförande för Feministiskt initiativ Gävle.

Gudrun kommer prata om hur feminism kan vitalisera politiken och bidra till samhällsutvecklingen. Hur aktuell är jämställdheten i dag? Hur kuggar det in med vår moderna politiska historia?

– Föreläsningen är allmänfeministisk och handlar om jämställdhet och tre olika maktanalyser; klass, kön, samt majoritet i förhållande till minoritet. Slutligen avhandlas de jämställdhetspolitiska målen, vilka antogs av en enig riksdag år 2006. Det här är ett gratis kunskapslyft för alla som är intresserade av hur det egentligen står till med den svenska jämställdheten i praktiken. Kom ihåg att ta med papper och penna, för du kommer att vilja anteckna, säger Ida Nyström, ordförande för Feministiskt initiativ Gävle.

Den här turnén är en del av F!:s arbete med att vitalisera en samhällelig och politisk diskussion om jämställdhet i kommunerna. I Gävle bildade F! kommunförening den 12 april 2015 och har som mål att ställa upp med kandidater till kommunfullmäktige inför valet 2018. Vi vet att F! behövs i den politiska diskussionen för att lyfta frågor om jämställdhet på nationell, regional såväl som på kommunal nivå. Enligt CEMR-samordningssidan, European Charter for Equality of Women and Men in Local Life, så har 6 av 10 kommuner i Gävleborgs län skrivit under den europeiska deklarationen för jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå, CEMR-deklarationen, och därmed förbundit sig att inom två år skapa och implementera en lokal handlingsplan för det gedigna jämställdhetsarbete som deklarationen kräver. Hittills har ingen av dessa kommuner presenterat en handlingsplan. Gävle kommun har haft nio år på sig sedan deklarationen undertecknades. Gävle kommun ligger alltså sju år efter i jämställdhetsarbetet, med sina egna mått mätt. F! menar att det är hög tid att frågor som rör jämställdhet prioriteras – därför behövs F! i kommunen.

gudrun-schyman

Gudrun Schyman
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

HOMEPARTY MED GUDRUN SCHYMAN I GÄVLE

NÄR? Tisdag den 11 oktober. Eventet börjar 18:30. Gudrun finns på plats mellan 19:30-21:30. VART? Rack ‘n’ Roll, Staketgatan 32.

FÖR DEN SOM ÄR HUNGRIG: Vegansk buffé finns att köpa från klockan 18:30. Föranmälan gäller 18:30-19:00, sedan är det först till kvarn. Fika finns att köpa hela kvällen.

TILLGÄNGLIGHET: Lokalen är på marknivå. Låga trösklar. Toalett anpassad för rullstolsburna finns. Gudrun kommer att tala i en mikrofon (hörselslinga finns ej). Minderåriga får ej vistas i lokalen efter klockan 21 (inte ens tillsammans med målsman). Föreläsningen är på svenska.

Turnéplan

Måndag 10 oktober
16:00 SVEG, Medborgarhuset
19:30 LJUSDAL, Stenhamreskolans aula

Tisdag 11 oktober
11:00 HUDIKSVALL, Bromangymnasiet
16:00 BOLLNÄS. Heden
19:30 GÄVLE, Rack´n´Roll

Onsdag 12 oktober
12:00 ÖSTHAMMAR, Vuxenskolan
16:00 UPPSALA, Ekonomikum
19:00 UPPSALA, Almtunaskolan

Torsdag 13 oktober
12:00 ESKILSTUNA, ABF
15:00 ESKILSTUNA, ABF
19:00 NYKÖPING, preliminärt Nicolaiskolan

Turnén ges i samarbete med lokala F! –grupper, Unga feminister, studieförbund och privatpersoner.

Länkar:
• Ni hittar pressbilder på Gudrun här
• Pressbild på delar av F! Gävles styrelse finns här
Bakre raden, från vänster: Vix Larsson (sekreterare), Ida Nyström (ordförande), Desiree Kjellberg (ledamot) Främre raden, från vänster: Johan Ågren (suppleant), Oscar Olsén (medlemsansvarig), Per Jernberg (kassör). Fotograf: Johnny Nyström
• Länk till CEMR-deklaration samt kommunernas arbete med densamma: http://www.charter-equality.eu
• Event på Facebook (Homepartyt i Gävle) finns här

Kontaktperson: Ida Nyström (ordförande F! Gävle), figavle.ida@gmail.com

Vi ses!

Spara

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone
Kalendarium
  • Inga evenemang
Nyhetsbrev

Fi Gävle på Facebook
Blandat från Twitter